
Kasteel van Huldenberg
Het kasteel heeft in de loop der tijd meerdere gedaanteveranderingen ondergaan. Het is niet bekend of er vóór 1490 al een kasteel stond. Kort na 1490 bouwde Jan van Houthem er een versterkt kasteel met binnenkoer omringd door grachten. Op het einde van de 17de eeuw werd het verbouwd tot een typisch Frans kasteel met Franse tuin, strakke lanen en vierkante vijvers. In 1705 werd het beschoten tijdens de herovering van de zuidelijke Nederlanden op de Fransen en werd in de loop van de 18de eeuw grotendeels gesloopt. Rond 1811 bouwde men op de grondvesten een villa in “empire” stijl. Deze villa brandde af in 1848 en werd herbouwd in dezelfde stijl. De villa was door de vochtige IJsevalei niet zo ideaal om in te wonen en werd in 1926-1927 stevig verbouwd tot het kasteel in Vlaamse stijl zoals we het nu kennen.

Kasteel van Neerijse
In de 16de eeuw bevond zich op die plaats het pachthof “Goed ter Yssche” met molen en “camme”, een plaats waar men het bier brouwde. In 1735 kocht baron Charles-Jozeph d’Overschie het goed. Zijn zoon verbouwde het rond 1764 tot een kasteel in classicistische stijl. Het bleef in hun bezit tot 1890. Nadien volgden meerdere eigenaars elkaar op en werd het kasteel verwaarloosd. In 1942 huurde de v.z.w. “Belgische stichting ter behandeling van de aandoeningen der bewegingsorganen” die er kliniek voor tbc-patiënten inrichtte tot 1975. Het kasteel kwam verder in verval maar is sinds 1979 beschermd monument. De Vlaamse Gemeenschap zou het geheel kopen. In 1981 werd het Bestuur van Waters en Bossen eigenaar van 40 ha bos en verdeelden de eigenaars het domein in loten voor openbare verkoop. Zo kwam het Kasteel en de aanpalend grond (5,5 ha) in handen van een privé-eigenaar. Deze verbouwde het tot een hotel, restaurant met vergaderzalen. In 2003 werd het eigendom van de NV Barones. Die het volledig renoveerde tot negen kasteel-appartementen met aanpalend Oostenrijks koetshuis, molenhuis en park.

De St. Antoniuskerk Loonbeek
De St. Antoniuskapel dateert van 1415 en behoorde toe aan de heren van Huldenberg. In 1500 kocht de familie vander Vorst de heerlijkheid Loonbeek en zo kwam de (slot)kapel en het kasteel van Loonbeek aan de Ijse in hun bezit. Die familie regeerde Loonbeek gedurende bijna drie eeuwen. Daarvan zijn drie prachtige grafstenen in de kapel getuige. Het geslacht vander Vorst vestigde zich in Duitsland. In 1873 schonk graaf de Ribaucourt de kapel aan de gemeente. In 1905 werd de kapel vergroot. Vanaf 1938 werd het een beschermd gebouw.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Pui
Volgens de legende vond een herder op de plaats waar de kapel nu staat herhaaldelijk een mariabeeldje. Daarom werd er een klein houten kapelletje aan een paal of pui bevestigd waarin een madonna beeldje stond. Op initiatief van de eigenaar van het pachthof Ophem, ook Lindenhof genoemd werd een kapel gebouwd. Het werd een bedevaartsoord voor genezing. In 1756 kocht Jean-Albert d’Overschie het Lindenhof. Hij bouwde de kapel die er nog staat. Het werd de slotkapel van het kasteel van Neerijse. Tijdens wereldoorlog I sloeg de bliksem door het dak en werd De Madonna ter bewaring verhuisd naar de kerk van Neerijse. De restauratie gebeurde in 1921 maar het onderhoud door de erfgenaam graaf Robert de Bethune was ondermaats. Zijn vrouw schonk de kapel aan de Zusters van Liefde van Neerijse en met de steun van de inwoners werd de kapel hersteld en het Mariabeeld teruggeplaatst. Momenteel is de kapel op openmonumenten dagen geopend.

Kerk van Sint-Agatha-Rode
Deze gotische kerk uit de dertiende eeuw is gebouwd rond een kerk uit de elfde eeuw. De renovatiewerken van dit pareltje lopen stilaan ten eind. Er zijn ook enkele bijzondere fresco’s te bewonderen.

Kerk van Neerijse
Deze kerk heeft 2 romaanse torens uit de 12de eeuw. In 1635 is de kerk afgebrand. Enkel de torens van de oorspronkelijke kerk zijn overgebleven.

Kerk van Huldenberg
De oorspronkelijke één-beukige romaanse kerk werd in de vijftiende eeuw sterk verbouwd en vergotischt. In de gevel van het zuidelijke zijkoor bevindt zich één van de oudste zonnewijzers uit de streek. De kerk heeft ook een geheimzinnige deur naar het graf.
