Koersfietsroute

Helling 1: Laat het Gemeenteplein achter u en ga richting het kruispunt. Sla rechtsaf zodat u de kerk links van u heeft. U volgt de grote baan. Hou rekening met auto’s op deze weg. Het volgende dorpje heet Loonbeek. U vervolgt u weg tot het volgende dorpje Neerijse. De prachtige Sint-Pieter en Paulus kerk laat u rechts van u. U vervolgt uw weg tot Baron’s Brasserie. Na de brasserie neemt u de 3 de straat links.

Ziezo, uw eerste helling: J. Vranckxstraat. Bij het bovenkomen komt u uit op een prachtig plateau. U geniet van de vergezichten onder de boom, neemt een slokje van uw drinkbus of gaat meteen verder. U slaat linksaf naar de Kleine Puystraat en gaat naar beneden. Op de grote baan gaat u links richting de kerk van Neerijse. Na de bocht voorbij de kerk neemt u de 2de straat rechts (niet de straat van de bibliotheek).

Helling 2: Hier komt de tweede helling van de dag, de Langestraat. Een korte maar niet te onderschatten beklimming met een gemene uitloper. Bovendien komt u boven op het plateau vol in de wind. Aan de linkerkant stopt u bij Bike Repair Bjarne voor het nagenieten van de inspanning, het bekijken van een mooie nieuwe fiets of het doen van een aantal fietsinkopen.

Helling 3: Na dit alles neemt u dezelfde weg terug naar beneden en rijd terug in de richting van de kerk van Neerijse. Nu slaat u rechts en laat de kerk achter u. U ziet meteen Brouwerij de Kroon aan u linkerkant. Ideale tussenstap voor een zelfgebrouwen biertje of hapje onderweg. Na het eventuele bezoek vervolg je je weg. Meteen je derde helling, de Wolfshaegen.

Helling 4: Je blijft fietsen op de Wolfshaegen en uiteindelijk neem je het vierde kleine straatje aan de rechterkant, de Grote Keistraat. Die rij je volledig naar beneden en bij het kruispunt ga je rechts en je vervolgt de Nijvelsebaan. Je houdt steeds links aan en neemt de Bertelsheide naar beneden tot op de grote baan. Je rijdt voorbij de kerk van Loonbeek en aan de linkerkant op een lang en recht stuk zie je het Margijsbos. Voorbij het bos neem je de eerste straat links. Dat is de Kleinwaverstraat. Meteen je vierde beklimming en niet te onderschatten. Minder lastig als de Smeysberg maar wel zeer steil en met een stevige uitloper. Op het kruispunt boven ga je rechts de Nijvelsebaan op en bij het kruisen met de Smeysberg ga je links. Je rijdt continue rechtdoor de Holstheide af en na het serieuze afdalen ga je linksaf tot je links op de hoek een winkel en rechtvoor je een garage. Daar ga je linksaf.

Helling 5: De vijfde beklimming is persoonlijk één van mijn favorieten. De Stroobantstraat is voor mij een echte loper maar wel eentje die blijft duren. Bovendien staat er vaak veel wind. Bij het bovenkomen rij je rechtdoor tot je opnieuw in het centrum van Huldenberg uitkomt. Aan de lichten ga je rechtsaf en dan kom je op de ondertussen gekende grote baan. De eerste straat rechts is de Smeysberg.

Helling 6: Met de Smeysberg heb je de zesde beklimming en één van de sleutelhellingen voor het WK van 2021. Als je bovenkomt rij je linksaf de Stroobantstraat naar beneden. Als je beneden komt ga je rechts en blijf je rechtdoor rijden tot je rechts kan bij een grote boerderij.

Helling 7: Dit is de Holstheide en meteen je zevende beklimming. Als je bovenkomt rij je de Smeysberg naar beneden. Opletten: je kan behoorlijke snelheden halen. Als je terug op de grote weg komt ga je linksaf tot in het centrum van Huldenberg. Bij het kruispunt ga je linksaf.

Helling 8: Dit is je achtste beklimming, de Koxberg die overgaat in de Stroobantstraat die je reeds kent van eerder. Als je bovenkant heb je links de Smeysberg en rechts de Holstheide. Je neemt de Holstheide naar beneden. Als je beneden ga je nu rechtsaf richting het centrum van Ter Lanen. Je zit nu in de gemeente Overijse.

Helling 9: Je laat de kerk achter je en vervolgt je weg. Je neemt de tweede straat aan de rechterkant. Dit is de Moskestraat, je negende beklimming. Als je bovenkomt zie een kapelletje. Je gaat echter naar rechts de Bollestraat naar beneden tot je opnieuw op de straat komt waar je net zat. Je gaat naar rechts en meteen naar links, de Molenstraat in. Je zit opnieuw bijna in Huldenberg.

Helling 10: Dit is meteen je tiende beklimming, de Neerpoortenstraat. Het is een echte loper met een laag stijgingspercentage. Je blijft fietsen tot je op een Y achtige splitsing komt. Daar hou je links aan en vervolg je de weg intuitief tot in het centrum van Ottenburg. Voor je zie je een tankstation. Je gaat er linksaf en je neemt de eerste straat rechts, de Wijmingenstraat. In die straat is ook een camping. Eens die voorbij ga je rechts.

Helling: Dit is de Florivalstraat, je elfde en laatste beklimming. Je blijft die volgen voorbij het voetbalplein van OHR Huldenberg aan je linkerkant. Op het einde kom je op de Tommestraat.

Daar ga je rechts en nog eens rechts. Je bent terug in het centrum van Ottenburg. Dit is je eindhalte. Je geniet er van een heerlijk frietje op de markt en/of een verfrissend drankje in Het Zevende Zegel. Of je ontdekt een ander cafeetje.  

Van hieruit ben je vlug terug in het centrum van Huldenberg waar je auto staat. Je neemt de Neerpoortenstraat terug naar beneden richting  Ter Lanen. Daar ga je rechts tot je links de Holstheide hebt. Als je bovenkomt sla je linksaf en vervolges neem je de Stroobantstraat en de Koxberg terug naar het centrum van Huldenberg.  

Conclusie: zoals je merkt ben je vaak ook steil naar beneden gereden. Leuk dus om basis van deze route alternatieven te bedenken en dus in de tegengestelde richting te fietsen. Aarzel niet om zelf aan de slag te gaan.